Recenze : Irvine Welsh : Slušná jízda



IRVINE WELSH: SLUŠNÁ JÍZDA

Napsal : Jakub Planka

TAHLE SLUŠNÁ JÍZDA, MOŽNÁ NEBUDE AŽ TAK SLUŠNÁ, ALE O TO VĚTŠÍ SRANDA TO BUDE! 

          Narůžovělý přebal má sám o sobě velkou vypovídací hodnotu. Sex a erotika je jedním z hlavních motivů, ale věřte, že do svojí červené knihovničky si Slušnou jízdu nezařadíte. Pokud máte rádi něžnou romantiku, tuhle knihu raději neotvírejte. Irvine Welsh popisuje sexuální zážitky protagonistů dějové linky románu velice naturalisticky a naráží na spousty tabu, které ve společnosti v téhle oblasti přetrvávají, jako je prostituce, (neuvědomělý) incest, nymfomanie a zneužívání. Nenechte se znechutit, autor vše popisuje tak, že to všechno vyplyne relativně přirozeně.

,,Intelektuál je někdo, kdo našel jednu věc, která je zajímavější než sex.'' Aldous Huxley

         Hlavní postavou je Terry ,,Šťáva'' Lawson, který románu šťávu nepochybně dodává. Terry se živí jako taxikář, pornoherec ,,na částečný úvazek'' a dealer drog. Mezi jeho velké koníčky se řadí šňupání koksu, alkohol , sukničkaření a oplzlý humor. Po městě má několik dětí, které zanedbává a nevěnuje se jim. Nepříjemná událost Terryho donutí přehodnotit jeho životní hodnoty a autor nám nabízí zajímavý obrázek muže, který ztratí smysl svého života a začne se hledat v něčem novém. Protagonista se mění v člověka, kterému začne záležet na druhých a mimo to se začne věnovat činnostem, jako je golf a čtení knih.
          Nutno říci, že Terry ,,Šťáva'' se již stal kultovní postavou Welshových románů. Ve Slušné jízdě nám představuje dalšího hrdinu, způsobujícího spoustu faux pas Jontyho MacKaye - muže s genitáliemi i mozkem osla. A amerického bezohledného obchodníka a hvězdy televizní reality show Ronalda Checkera. Všichni tři dohromady vytvoří opravdu pozoruhodnou partičku.   
          Děj se odehrává v okrajových oblastech města, skotského Edinburghu, odkud pochází i sám Welsh. Střídá se jazyk spisovný, vyskytující se v překrásných, až poetických, pasážích skýtající myšlenky autora, či některé z postav, kde Welsh ukazuje vytříbenost svého jazyka, s jazykem nespisovným a vulgárním, který je perfektně zasazen do kontextu prostředí a budující charakter postav. Právě vulgarismy mohou některé čtenáře odradit. Na druhou stranu přispívají autentičnosti postav.
         Silnou stránkou se stává vtipnost a aktuálnost. Autor naráží na současná, palčivá sociální a politická témata, která svou satirou detabuizuje. Napsáno je to velice čtivě a kromě Welshova jazyka tomu přispívá důmyslné kompoziční rozdělení na 5 částí, obsahující 50 kapitol.
         Román překonal má očekávání, pořídil jsem si ho jako odpočinkovou literaturu, čímž opravdu byl, ale navíc mně dal pohledy na svět, které bych jinak zřejmě nezískal. Je jasné, že je to typ knihy, který bude způsobovat rozporuplné reakce, proto bych ji doporučil především mužské skupině čtenářů nad osmnáct let a lidem co jsou přístupní alternativnějším způsobům života.
         
Název :
Slušná jízda
Autor :
Irvine Welsh
Originální název :
A Decent Ride (2015)
Počet stran :
495
Žánr :
Světová literatura, román
Vydání :
Omega, 2017
Vazba knihy :
Vázaná s přebalem
ISBN :
978-80-7390-420-3

Komentáře